31 mei 2014

Eet eens een koolrabi

Van een moestuinkennis kregen wij begin maart een koolrabiplantje. Een stoer klein plantje die in maart zo'n beetje in zijn eentje in de moestuin stond te pronken. We hadden geen idee wat het was en hoe zo'n koolrabi er uiteindelijk uit zou gaan zien. Maar al groeiend begon het plantje toch op een gegeven moment iets bekends te krijgen. Zo van, 'die zie ik wel eens op de markt, maar geen idee wat we daarvan kunnen maken'.

Vorige week is de koolrabi 'geoogst'. Eigenlijk hadden we 'm nog wel wat groter willen laten groeien. Maar in de supermarkt zag ik koolrabi's die veel kleiner waren én op de bladeren had zich inmiddels een hele (prachtig!) groene rupsenfamilie gevestigd. Om vooral te zorgen dat die rupsen niet over zouden stappen naar de sla ging de koolrabi eraan (en werden de rupsen naar een veldje in de buurt gebracht). 



Zoekend op internet naar een recept was ik verrast over wat er allemaal te maken is met koolrabi. En de smaak is lekker fris. Ik maakte er een ovenschotel van met dunne plakjes (rauwe) aardappel, tomaat, feta, geitenkaas, kookroom en natuurlijk de koolrabi. Lekker zo'n koolrabi ovenschotel! 

Dus voortaan zal ik af en toe toch eens een koolrabi meenemen op de markt. Iemand nog meer receptentips voor deze (in ieder geval door mij) vergeten groente?


29 mei 2014

Gehaakt vaasje met ...


In maart was ik jarig en kreeg ik van mijn oudste Manon een heel mooi gehaakt vaasje
* dit soort cadeautjes zijn voor mij de beste! *

Al vaak heeft Manon mij de wiskundige formule van vaasjes haken uitgelegd
maar eerlijk gezegd...ik snap het nog steeds niet


Nu de 'onkruid' bloemen weer volop bloeien
* vind ik buiten in de natuur, tijdens het uitlaten van de hondjes  *
telkens weer iets anders om het vaasje mee te vullen

Deze week plukte ik Fluitenkruid, mooi!

Voor mij zijn dit dé bloemen uit mijn jeugd in de Alblasserwaard
* waar de bermen daar in het voorjaar wit kleuren van het Fluitenkruid *

Fijn weekend!

23 mei 2014

De koeken uit het Openlucht museum


Een paar weken geleden gingen wij op 'een-zomaar-vrijdag' naar het Openlucht museum in Arnhem. Het was zeker meer dan 20 jaar geleden dat wij daar waren. Het museum overtrof mijn verwachtingen, wat leuk om daar een dag door te brengen! Je wandelt door de geschiedenis van Nederland, kijkt in de huizen hoe men toen woonde en het jeugdsentiment vliegt om je oren! Ook een kaasfabriek, weverij, postkantoor en een heuse winkelstraat ontbreken niet.

Deze pagina van het Openlucht museum laat een mooi overzicht zien van alle museale gebouwen waar je binnen kan kijken, rondlopen en de tijd van weleer op kan snuiven. Het park zelf is ook prachtig om rond te wandelen en ook in de winter open.


In het centrum van het museum is een bakkerswinkeltje. Daar kochten wij grote ronde koeken die we niet kenden: Friese dumkes. Aan de bakkersmevrouw vroeg ik wat de ingrediënten van deze heerlijke koeken waren en thuis vond ik (natuurlijk!) bij Rudolph's Bakery een heel goed recept.

Net als in het Openlucht museum maakte ik ronde koeken van ongeveer een halve centimeter dik (dus dunner dan de versie van Rudolph). En ik voegde iets meer anijszaad toe. Inmiddels zijn ze hier al twee keer uit de oven gekomen, ze zijn heerlijk!  O ja, de oven moet op 160 graden (of 145 graden bij hete lucht). Dat is Rudolph vergeten bij het recept te zetten ;)


16 mei 2014

Bounty's, maar dan gezond(er)


Denise (van blog BeColorAnd) liet op Instagram de gezonde(re) snack superbounty zien en die zagen er echt heerlijk uit! Ik ben dol op bounty's, maar probeer ook gezond(er) te snacken. Denise mailde mij de link naar het recept (klik) en het bleek aan mijn 'voorwaarden-voor-gezonder-snacken' te voldoen. Afgelopen weekend heb ik ze gemaakt, ze waren snel klaar en nog sneller opgegeten! Een aanrader dus :)

12 mei 2014

Moestuinieren in je achtertuin


Wij moestuinieren in onze (vinexwijk) achtertuin. Gewoon, omdat we dat leuk vinden en we het proces van je eigen groenten zaaien, verbouwen en oogsten heel bijzonder vinden. En als dan uiteindelijk, na een soms best lang proces en veel werk, onze zelf verbouwde biologische groente op ons bord ligt, dat is een waar geluksmomentje!

Wie hier afgelopen jaren mee heeft gelezen weet ook dat ik geen groene vingers heb en het hele moestuinierplan helemaal wordt uitgevoerd door mijn Hans. Ik schreef hierover in september (klik) en hier kun je alle moestuinierberichtjes van de afgelopen jaren terug lezen.


Natuurlijk liet ik op mijn blog al eerder foto's zien van de groenten die wij zaaiden en oogsten. Maar foto's van de tuin zelf deed ik nog niet eerder. Dus maakte ik twee weken geleden foto's (die nu alweer een soort van 'achterhaald' lijken omdat er alweer zoveel is gegroeid in de tuin) om aan jullie te kunnen laten zien dat het écht mogelijk is om in je achtertuin te moestuinieren. Je krijgt er wel een andere tuin van dan gemiddeld, maar wij vinden dit stiekem leuker dan een keurige siertuin.


Grappig, toen ik bij de foto's ging schrijven waar wat allemaal groeit dit jaar was ik er zelf verbaasd over hoeveel verschillende soorten groenten we dit jaar hebben. En die watermeloen...tja, dat is een uitprobeerseltje hoor. Zou wel heel leuk zijn als het zou lukken!

Tot slot voor de liefhebbers nog wat moestuin sfeerplaatjes!



10 mei 2014

Hartjeskussen


Van tijd tot tijd krijg ik het in mijn bol. Zin in verandering in huis. De woonkamer is dit keer het onderwerp waar ik me op heb gefocust. Geen grote veranderingen, maar wel nieuwe kussentjes, schilderijtjes en een nieuw gekleurd behangetje in de kast. Stapels woonbladen heb ik al doorgebladerd en plaatjes eruit gescheurd. En natuurlijk heb ik ook nog allerlei inspiratieplaatjes verzamelt op Pinterest. En tientallen rollen met nieuwe behangetjes heb ik virtueel bekeken. Maar behalve in mijn hoofd gebeurt er verder niet zo heel veel. Maar dat is niet erg, ik ben in juni een weekje vrij en ga dan lekker in mijn woonkamer aan de slag. En misschien is heb bedenken en plannen maken ook nog wel het leukste onderdeel van het veranderplan ;)


Wel naaide ik alvast een nieuw kussentje. Ik had iets in mijn hoofd met hartje, gestikt met fluorgaren op de naaimachine. Eerst maakte ik op een klein lapje een proefhartje waar ik eigenlijk meer dan tevreden over was. Het proeflapje was zo leuk dat ik het zonde vond om er verder niets mee te doen, dus naaide ik daar een hartjeshanger van (en later nog een tweede). Dit hartje stuur ik in voor de zomerhartjesswap van Studio Zakka (klik op de link als je ook mee wilt doen, een aanrader hoor).
Ik zal binnenkort een keer laten zien hoe je (ook, of misschien juist wel, als beginnende naaier) zelf zo'n hartjeshanger kan maken.

Paspelbandjes vind ik altijd zo mooi bij kussens, die maken het voor mij altijd helemaal 'af'! Voor dit kussen maakte ik paspelband met het mooie handmade biasband wat ik op Arda's bookparty kreeg van Antoinette (blog Wat maakt ze nu weer). Ik ben tevreden over het kussentje, nu de rest van de woonkamer nog. Wordt vervolgd!

1 mei 2014

Griekse zandkoekjes met nootjes


Precies een jaar en een dag geleden, op de stiekem toch wel bijzondere dag van de troonswisseling, bakte ik koekjes met oranje vulling voor Amalia (klik). Dit jaar werden er op 30 april geen koekjes gebakken, want voor het eerst in mijn leven is 30 april een gewone werkdag.

Voor mijn verjaardag kreeg ik hele leuke koekjesstempels van de Hema. Ik bakte al eerder met koekjesstempels (hier en hier), maar ging voor deze Hema stempels op zoek naar een ander recept. In het boek 'Koekje van ander deeg'  (overigens een heel leuk boekje met koekjes recepten uit verschillende culturen) vond ik een recept voor deze Griekse koekjes. Hierin wordt geen bakpoeder of zelfrijzend bakmeel gebruikt, dat is voor zover ik weet echt de enige manier om de stempel die je in de koekjes drukt niet te laten vervagen na het bakken. In deze koekjes wordt relatief weinig suiker gebruikt. Dus niet al te zoete koekjes, maar wel lekker.


Aan de slag! Je hebt nodig:

225 gram zachte roomboter
2 handjes noten (welke je wilt, ik gebruikte walnoten)
2 eieren
100 gram basterdsuiker
400 gram bloem
1 zakje vanillesuiker

Rooster de noten in de koekenpan (zonder boter). Na het roosteren hak je ze in kleine stukjes. Kneed vervolgens de boter, 1 handje noten, 1 ei, de basterdsuiker, bloem en het zakje vanillesuiker door elkaar. Verpak het deeg in plastic folie en laat een half uurtje in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Haal het koekdeeg uit de koelkast en vorm er een rol van met de diameter van de gewenste koekjesgrootte. Snijd de koekjes in plakken van een kleine centimeter.


Kluts het tweede ei in een schaaltje. In een ander schaaltje doe je de gehakte noten die je nog over hebt. Rol de zijkant van de koekjes eerst door het geklutste ei en vervolgens door de gehakte noten. Druk een beetje aan en leg het koekje op de bakplaat (die je hebt bekleedt met bakpapier). Druk de koekjesstempel stevig in het deeg.

De koekjes moeten ongeveer 15-20 minuten bakken. Afhankelijk van de dikte van je koekjes.

Veel bakfun!

Bron recept: Koekje van ander deeg - blz. 51
ISBN: 978-90-78278-02-3