6 juli 2013

Cantuccini koekjes & Herman Henstenburgh


Laatst was ik in het Rijksmuseum
wat is het prachtig (geworden) * echt een aanrader om eens een dagje heen te gaan!
Ik kocht in de heerlijke museumwinkel een kaartenboekje van Flow
met daarin deze kaart met tekst van C.S. Lewis
 en afbeelding van een schilderij van Herman Henstenburgh
Een schilder waar ik nog nooit van had gehoord - die prachtig gedetailleerde schilderwerken maakte
waar je als je er langer naar kijkt, steeds meer moois op ziet

En in het kader van 'verstuur eens een kaartje'
gaat deze ansichtkaart op de post, naar een van jullie
en wel de eerste die op dit blogberichtje reageert dat een kaartje in de bus leuk zou zijn


En voor zover ik het op internet kan vinden
werden pas een dikke eeuw later de Cantuccini koekjes gebakken
de heerlijke knapperige Italiaanse amandelkoekjes
Lekker bij de koffie, thee of dopen in een dessertwijntje!

Ze zijn echt heel eenvoudig te maken, makkelijk, snel en een mooi resultaat!
Ik gebruikte dit recept van AH


Aan de slag!

Verwarm de (elektrische) oven voor op 180 graden 

Meng een ei met het eiwit van een ander ei (het eigeel gebruik je straks nog) goed door elkaar. Meng in een andere kom 200 gram bloem, 120 gram kristalsuiker, 1 theelepel bakpoeder en wat citroenrasp of klein beetje citroensap door elkaar. Het eimengels en het andere meelmengsel nu met handen of deeghaken goed door mengen. Voeg tot slot 100 gram in stukjes gehakte amandelen (met het vliesje er nog omheen) toe. Even goed door elkaar kneden.

Nu verdeel je het deeg in twee gelijke stukken. Deze rol je uit tot staven van ongeveer 4 cm breed (dus eerst rond rollen en dan platdrukken tot een staaf). Leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat, niet te dicht naast elkaar. Kluts door het overgebleven eigeel twee eetlepels melk en bestrijk hiermee de twee staven.

Vervolgens 20 minuten bakken in de oven. Ze na deze twintig minuten uit de oven nemen en schuine plakken snijden, ongeveer 1,5 cm breed. De gesneden koekjes weer terug op de bakplaat leggen en nog 8 minuten bakken. Laten afkoelen en eet smakelijk!

Bron recept: Allerhande nr. 8 - 2011 

16 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er lekker uit en dat kaartje... wat is tie mooi!
    Fijn weekend! (dat moet wel lukken met dit mooie weer)
    Groetjes,
    Liza

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi kaartje hoor, daar zou ik heel vrolijk van worden als ik die in de bus zou vinden ♥
    En die koekjes, jammie!
    Fijne zondag x

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer komt de tip van een bezoek aan het Rijksmuseum aan mij voorbij.
    Dit gaat nu dus echt op het Jippie-to-do lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat kaartje is geweldig ! Rijksmuseum staat ook op m'n lijst voor de vakantie. Te lang niet geweest (dat kan ook bijna niet anders hè hihi). En áls ik ga, dan met m'n mooie nieuwe topje haha!
    Die koekjes ga ik ook proberen, lijkt me lekker! Liefs van Syl

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmmm....lijkt me heerlijk! AH heeft goede recepten!
    Fijn weekend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor het recept. Het Rijksmuseum staat ook op onze to do list van dit jaar, maar ik ben bang dat je aan 1 dag niet genoeg hebt..... ; )

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk he dat kaartenboekje, ik heb het ook!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als 9de een reactie geplaatst... Niet de eerste zeker????
    Lekker recept, Thx voor het delen
    Groetjes Sofie en ook een fijn weekend voor jullie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. mmm cantuccini lekker dippen aan het einde van een dagje Florence na een heerlijk etentje.
    Zoet!
    Zo ook je kaart, zoet! maar al verstuurd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooie spreuk/tekst op het kaartje! En die koekjes zien er goed uit! We hebben zelfgemaakte limoncello staan; die gaat open zodra ik ben bevallen (binnen nu en 3 weken?) Daar moet eigenlijk dan ook een zelf gemaakt Cantucinni koekje bij, hahaha. Heb ik nog wat te doen de komende tijd :D
    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een mooie kaarten en die koekjes heerlijk bij een goed kop koffie! Pascale X

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ja hoor ik ben al weer oud genoeg om weer sprookjes te lezen ;), dat krijg je als je gaat kringlopen en van die prachtige dikke boeken scoort en er dan niet in knippen kunt, dan moeten ze maar gelezen worden :D. Ze staan naast mijn bed...
    Prachtige kaart by the way. Knuff ennuh bedankt voor je lieve mailtje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bedankt voor het recept! Die koekjes zijn zo lekker. Ik las vandaag ook al een blog over zelf pasta maken... Hmmm... dat wordt binnenkort Italiaans kokkerellen. =P

    BeantwoordenVerwijderen
  14. MMMM die zien er lekker uit! ga ik ook eens maken :)

    BeantwoordenVerwijderen