19 december 2012

Stempelkoekjes of Koekjesstempel

Het bestaan van koekjesstempels is mij een beetje ontgaan 
* ik had in mijn ooghoeken wel eens zoiets gezien op internet *
maar daar bleef het ook bij

Tot deze stempel op mijn pad kwam
- echt iets voor mij, ik wist direct dat ik daar heel gelukkig van zou worden ;) -
dus belandde de koekjesstempel om stempelkoekjes te maken in mijn mandje


Thuis ging ik eens op zoek naar een goed recept
* want de koekjes moeten lekker zijn en mooi eruit zien *
en natuurlijk niet teveel rijzen in de oven
want dan is mijn tekst verdwenen

Dus kwam ik uit op dit recept van Elisanne
- en ik kan het jullie aanraden -
je kan er ongeveer 18 grote koeken mee bakken
* Of je maakt de helft en de rest van het deeg gaat in de vriezer *
en daarvan bak je een andere keer koekjes
dat deed ik...uit zelfbescherming
 om niet 18 heerlijk geurende verse koekjes in één keer op te eten
* Was ik altijd maar zo verstandig...*


En nu ben ik ene beetje hebberig geworden
Deze en deze... en deze drie ook prachtig
- en voor de kerst is dit leuk -
Maar de ultime droom is toch wel een koekjesstempel
met mijn favoriete tekst
* 'Elke dag zaterdag' *

16 december 2012

Easy X-mas voorgerecht - ook voor vegetariërs

Heb je ze al zien liggen bij de supermarkt?
* Kant-en-klare -alleen maar in de oven/magnetron schuiven-  gerechten voor de kerst *

Nou heb ik daar wel een mening over...en die is niet zo heel positief
 - maar ik heb geen recht van spreken -
want zo'n kant-en-klare 'kerstheerlijkheid' is nog nooit in mijn winkelwagentje beland
en ik denk dat dat zal ook niet snel zal gaan gebeuren

En ach, wat maakt het uit, ben jij iemand die blij wordt van dit soort kerstheerlijkheden
* gewoon je eigen ding doen, dit kopen, bereiden en ervan genieten! *



Maar....
* ben je meer van het zelf iets lekkers maken *
en wil je wel iets heerlijk eten, maar zeker niet uren in de keuken staan
- dan is dit voorgerecht een aanrader! -

Spinazie plaattaart* uit het Robin Magazine  - nog steeds hier te koop
recept van Ria van der Zwaan
Als voorgerecht zeker genoeg voor 8-10 personen
* maak er kleine vierkantjes van...leg die op een bordje *
Maak het bordje gezellig met 
verse blaadjes spinazie, een paar krulletjes Parmezaanse kaas en pijnboompitjes
en je hebt een heerlijk kerst voorgerechtje

Een idee voor een easy kerstdessert deed ik jullie hier al aan de hand
nu ga ik nog eens even 'broeden' op een lekker en simpel te maken hoofdgerecht
enne... ideeën zijn welkom!

* Ik maakte de spinazie plaattaart vegetarisch, liet dus de in het recept aangegeven ham achterwege

15 december 2012

* Kerstsfeer in huis *

Gezellig om het huis weer in kerstsfeer te brengen
* de kaarsjes aan zodra het buiten begint te schemeren *
en op de radio heerlijke kerstmuziek 
- daar kan ik zo van genieten -
Lekker knus, gezellig en kneuterig
oftewel
 * het nieuwe 'hip' - toch?! *


Met takken uit het bos maakte ik een kerstster
- de eenvoud daarvan vind ik o zo mooi! -


De sloophouten kerstboom werd van zolder gehaald
- en de meningen zijn erover verdeeld -
Ik vind 'm prachtig - maar geen kind van mij die dit met mij deelt
* daarom kocht ik vorig jaar ook nog twee kleine gewone kerstboompjes *
Dit jaar nog niet...maar of ik dat ga volhouden?!

De kerststal van keramiek met al z'n schattige schaapjes staat ook weer op de kast
- heel veel witte schaapjes -
en één zwart schaapje, je ziet 'm nog net op de foto links in de hoek


De hertjes heb ik verdeeld over twee stolpen
* met autootjes erbij *

En de lege glazen yohurtpotjes - kreeg ik een paar jaar geleden van een van mijn
- maandagochtend koffievriendinnen -
ze nam ze mee uit Frankrijk
Ik plakte er een mooi maskingtapeje op en deed er een waxinelichtje in
* weer heel eenvoudig en mooi *


En mocht je benieuwd zijn wat er in al die pakjes zat die ik verstuurde
* heel veel hartjes *
Ben toch blij dat ik ze heel even voor de foto in de kerstboom heb gehangen
- voordat ze verspreid werden over Nederland en België -
ik hoop dat ze het lukt
* om een beetje liefde te verspreiden *

11 december 2012

Easy X-mas dessert

Ieder weekend bak ik taart...of koekjes, of taart én koekjes
* Taart bak ik vaak in een kleinere bakvorm dan in het recept staat *
en dan gebruik ik de helft van de ingrediënten
- zodat wij er ook minder van kunnen eten...
tja...tegen sommige verleidingen moet je jezelf een beetje beschermen



Afgelopen weekend maakte ik de Chocoladetaart van Fem
Ik ken Fem helemaal niet hoor, maar wel de taarten die ze maakt
Omdat Ingrid erover schrijft op haar blog
- deze rabarbertaart staat ook nog op mijn 'taarten to do lijstje' -

Ok, dit weekend dus de chocoladetaart van Fem
* een makkelijk en snel recept *
Echt, dit kan iedereen!

De taart is heerlijk - een beetje 'sticky'
oftewel 'kleverig of plakkerig' in gewoon Nederlands
(maar dat klinkt niet zo lekker als 'sticky')

En als je dan een stukje taart op een mooi bordje of schaaltje legt
bestrooi dat met poedersuiker en leg daarnaast
een beetje slagroom - een Nuts in plakjes
* een kerstbal of andere versiering *

En klaar is je o zo lekkere, snel en makkelijk gemaakte en mooi uitziende X-mas dessert!

En voor het recept alle eer aan Fem!

8 december 2012

Colsjaal voor iets minder luie wijven

Breien was nooit zo mijn ding, ik was liever in de weer met de haaknaald. Vorige winter ging ik van mijn gebaande gehaakte pad af en breide een colsjaal voor luie wijven. En toen die sjaal af was, was ik ook weer helemaal klaar met breien, wat een gedoe! Maar wat ik nou eigenlijk zo grappig vind, is dat mijn blogberichtje over de colsjaal voor luie wijven mijn meest bekeken / gelezen berichtje is sinds de herfst 2012 zijn intrede heeft gedaan.

Aan breien had ik overigens als kind al een hekel. Toen ik ergens in de jaren '70 naar een dorpsschooltje in de Alblasserwaard ging en daar genoot van mijn favoriete vak handwerken was ik al geen maatje met de breinaalden. Ik breide veel te strak, waardoor het maken van steken bijna niet te doen was, en steek na steek liet ik vallen. Het vak handwerken was overigens alleen voor de meisjes...de jongens hadden dan een andere activiteit. De emancipatie van de vrouw was in mijn dorp nog niet doorgedrongen in die tijd, maar ik dwaal af...ik had het over breien.


Maar nu, ik ben om! Kijk naar de foto, ik breide een fantastische colsjaal met een kabelpatroon! En...heb er nog plezier in ook, hoe is het toch mogelijk!

Het begon met deze prachtige bruin/witte dikke wol. Ik zag er gelijk een sjaal met een kabelpatroon in. Want kabels breien intrigeerde mij al jaren, ondanks mijn brei aversie. En het leek me heel ingewikkeld, dus na wat speuren op internet kwam ik hier terecht en volgde braaf eerst de kabelbreiles en daarna ging ik aan de slag met deze col. En gelukt! Veel makkelijker en leuker dan ik dacht!

Wil je dezelfde col breien...de wol komt gewoon van de Zeeman en is ook in andere kleuren verkrijgbaar. Ik gebruikte 4 bollen en naald 15...een colsjaal voor iets minder luie wijven dus ;)

7 december 2012

* Wintersport soepje *

Vorig jaar...o, nee het was nog dit jaar..
- was ik in Oostenrijk -

En daar at ik na een ochtend heerlijk skiën
terwijl het zonnetje scheen op een prachtig terras
boven in de bergen
* Aardappel Knoflook soep *
een wintersport soepje

Kun je het je voorstellen...hoe ik daar zat met mijn soepje
vast wel ...als je vandaag naar buiten kijkt en geniet van de witte wereld


Deze aardappel knoflook soep van AH lijkt erop
- klik hier voor het recept -
en natuurlijk kon ik het niet laten mijn eigen draai aan het recept te geven
ik gebruikte drie keer zoveel aardappels
en vier teentjes knoflook

Dit jaar geen wintersport voor mij...maar dat is niet erg hoor
ik geniet en mijmer gewoon over de vorige jaren
* met een kom van dit heerlijke wintersport soepje! *

6 december 2012

* Wat eten we vandaag...*

Geen idee wat je nu weer eens zal eten...
kijk dan nog eens in het Robin Magazine!


Deze week maakte ik

nog nooit at ik hummus, maar dit is erg lekker

Verrassend smakende en gezellige stamppot Radio van Mums boven
alleen de naam van dit gerecht (en de herkomst daarvan) is al zo leuk!
de smaak van de stamppot voert je terug naar de jaren '70
- tenminste, bij mij dan...-

En tot slot
- heerlijke tortellini met rucolasaus van.... geen idee...wie weet het? -

En natuurlijk maakte we voor Sinterklaas ook nog kruidnootjes
* met de speculaaskruiden die ik kreeg van Zoete kers