30 augustus 2012

* Tortilla's, die maken we gewoon zelf *


Wij eten graag tortilla's, je kan er zoveel lekkers mee maken. Natuurlijk kan je dan voor makkelijk gaan en een kant-en-klaar pak in de supermarkt kopen, je kan ook kiezen voor extra lekker en ze zelf maken! Het kost je wat extra tijd, maar het is echt heel simpel!
 

Voor 8 tortilla's kneed je 250 gram bloem, 50 ml zonnebloemolie en 150 ml water goed door elkaar met je handen. Laat het deeg nu een half uur tot een uur rusten bij kamertemperatuur, deze stap niet overslaan! Verdeel het deeg na het rusten in 8 ongeveer gelijke stukken en rol ze met een deegroller uit tot de grootte van ongeveer een grote koekenpan.

Laat de koekenpan op het gasfornuis warm worden en bak de tortilla's zonder boter of olie toe te voegen (!) ongeveer een halve minuut per kant. Dit kan, afhankelijk van de koekenpan, ook iets langer of korter zijn. De tortilla's moeten lichtbruin zijn, maar niet te hard worden. Anders kan je ze namelijk niet meer oprollen.


En dan ..... maak je je tortillagerecht verder klaar zoals jij het lekker vind. Wij eten ze graag uit het vuistje en dat kan dan met heel veel soorten beleg of uit de oven, gevuld met bruine bonen, een uitje, mais, crème fraîche, avocado en geraspte kaas.

En met trots kan je voortaan zeggen : 'Tortilla's, die maken we altijd zelf'!

29 augustus 2012

* (Im)perfectie *

Als ik zelf iets maak, dan moet het perfect zijn. Bij alles wat ik maak wordt eerst secuur het patroon overgenomen, heel precies de stof uitgeknipt en dan begint het pas echt met mijn perfectie...ieder naadje wordt precies recht genaaid nadat het op de centimeter is vastgespeld. Ik hoef hier waarschijnlijk voor de kenners ook niet meer aan toe te voegen dat ik ieder naadje na het naaien even platpers....
 
Pfff....als ik het zo opschrijf wordt ik er zelf niet goed van.
 
Maar ja, dat is nou eenmaal hoe ik in elkaar zit...wat betreft naaien dan. Want in bijvoorbeeld mijn keukenkastjes ziet het er helemaal niet perfect uit....dan is imperfectie perfect voor mij. 
 

Maar nu heb ik het een keer anders gedaan. Dit mooie borduurwerk gebruikte ik eerst in een kussenhoes. Maar omdat bij iedere herfst voor mij nieuwe kussens horen knipte ik de hoezen van deze kussens kapot, maar kon het niet over mijn hart verkrijgen het borduurwerk weg te gooien. Ik waste het en toen lag het te wachten op zijn nieuwe bestemming....


Toen bedacht ik mij dat het prachtige borduurwerk een ritstasje ging worden, van leer. Dus begon ik als mijn gewone zelf weer met mijn perfect recht geknipte lap leer aan de slag. Maar het was zo netjes...het had helemaal niets....Ik ben gaan zigzaggen en kringetjes gaan naaien...met dit als resultaat.



Eigenlijk best mooi....zo'n imperfect ritstasje....
En het borduurwerk voor de tweede keer gerecycled...perfect toch?!

28 augustus 2012

* Dit schreef Isabelle aan haar ouders in 1903 *




Gisteren vroeg ik of iemand mij kon helpen met het vertalen van de kaart van Isabelle aan haar ouders. Tololo stuurde mij al heel snel een mailtje met de vertaling en ontcijfering van het handschrift, wat op sommige plekken echt onleesbaar was (en dat verklaart de ?? in de vertaling hierboven). Dus nu kan ik jullie ook laten zien wat Isabelle schreef, en alle eer gaat naar Tololo! Bedankt!!!
 
Weet je wat zo bijzonder is aan bloggen...dat wanneer je een vraag stelt zoveel lieve reacties en antwoorden krijgt van mensen die je in 'het echte leven' helemaal niet kent. Ik ben daar toch weer van onder de indruk hoor! Allemaal bedankt voor jullie reacties, het blijft toch bijzonder hoor!

27 augustus 2012

* Wat schreef Isabelle in 1903 aan haar ouders? *

Ik kreeg nog meer leuke post en die kwam uit Frankrijk en kreeg ik van Dina.

Een prachtige envelop belandde op mijn deurmat, met mooie spelden maskingtape, plaatjes uit een mooi tuinboek, een nieuwe kaart van de Gard (zo leuk, daarheen ging mijn eerste buitenlandse reis met toen vriendje  -en nu al heel lang (tuin)man- eind jaren '80 en heb ik zulke leuke herinneringen aan) en een kaart uit 1903 geschreven door Isabelle aan haar ouders.


Tja...en die laatste kaart, dat is nou het probleem, ik krijg 'm niet helemaal vertaald. Op de middelbare school deed ik heus wel mijn best met de Franse les en stampte braaf de woordjes in mijn hoofd, maar o, o, dat is zo lang geleden. En mijn campingfrans is op het niveau van een stokbrood bestellen en een plaatsje op de camping reserveren....bar slecht dus.

Maar ik ben o zo benieuwd wat er op deze prachtige, meer dan een eeuw oude, kaart staat. Dus ben ik de tekst gaan overtypen, voor zover ik het handschrift kon ontcijferen en heb er de Google translator op los gelaten. Nou...ik kwam niet veel verder...veel woorden werden niet herkend of heel raar vertaald.


Is er iemand die voor mij de kaart wil / kan vertalen....als dank stuur ik dan een passende beloning kaart :) Ik ben zo benieuwd wat Isabelle in 1903 aan haar ouders te vertellen had!!

Enne...klik nog even hier, dan heb je zo weer je (Franse) vakantiegevoel tot leven gebracht, dankzij Fete des Gamins!

25 augustus 2012

* Toilettas *

 
Een toilettas...handmade natuurlijk...die ging ook nog met ons mee op vakantie. Voor de buitenkant gebruikte ik een gewoon katoentje, binnenin blauw/wit geblokt zeil. Klik hier voor de duidelijke tutorial die ik gebruikte.


En nu...ligt 'ie te wachten in de kast....tot de volgende vakantie of logeerpartij!
 
 

24 augustus 2012

* Begin het weekend op vrijdag... *


...met bosbessen scones

Soms heb je het nodig...gewoon een dagje extra weekend. Dus begin ik deze week mijn weekend al op vrijdag en bakte vanochtend vroeg voor ons ontbijt scones met bosbessen. En nee, dat is echt niet 'veel gedoe op de vroege ochtend', want ik gebruikte namelijk een kant en klare bakmix...en dan is het echt een 'eitje'.


Ik gebruikte een bakmix voor British scones en volgde het recept wat je hier kunt lezen. De rozijnen heb ik vervangen door 100 gram verse bosbessen.
 
Fijn weekend! Enne...weet je nog niet wat je gaat doen, misschien bosbessen plukken? Ik kreeg deze bosbessen van een vriendin en zij heeft ze zelf geplukt bij een bosbessenkwekerij, misschien een leuk idee voor dit weekend :) 

22 augustus 2012

* Een beetje pesto maak je zelf *

Pesto....ik kende het alleen maar uit het potje wat ik af en toe kocht bij onze grootgrutter en vond er eigenlijk niet zoveel aan....terwijl het volgens de Keuringsdienst van Waarde ook nog eens de beste 'pesto uit een potje' bleek te zijn.

 

Maar deze zomer, toen ik voor het eerst in Italië was, maakte ik op mijn bord kennis met een heerlijk gerecht: Pasta Pesto. Hele gewone simpele spaghetti met homemade pesto. Gemaakt door de Italiaanse eigenaren van onze kleine camping. En...ik was om! Wat een heerlijk gerecht!

 
 
Dat wilde ik zelf ook leren maken en het bleek eenvoudig te zijn. Er zijn honderden recepten van te vinden op internet en ik heb er een paar uitgeprobeerd, maar één recept blijkt het allerbeste te zijn. En dat geweldige recept kan ik jullie helaas maar gedeeltelijk geven, het is namelijk gewoon een kwestie van het volgen van je gevoel.


Je plukt de blaadjes van ongeveer anderhalf basilicumplantje (ja, allemaal en als je het niet over je hart kan verkrijgen om het plantje daarna weg te gooien dan zet je het in de grond in de tuin, bij ons doen ze het meestal prima) en mengt dit fijn op jouw manier (met de vijzel of staafmixer, op de camping had ik geen van beide voor handen en sneed ik alle ingrediënten gewoon heel fijn met een scherp mes).

Nu ga je de andere ingrediënten toevoegen en fijnmalen: 90 gram pijnboompitten, Parmezaanse kaas (naar smaak) en olijfolie (ook naar smaak). Hoeveel....kaas en olijfolie, ja dat laat ik echt aan jou over, dat is een kwestie van smaak en ook ligt ook aan de kwaliteit van de olijfolie en kaas. Gewoon regelmatig even proeven en als het voor jouw lekker smaakt dan heb je de perfecte homemade pesto gemaakt! Simpeler kan het niet!

 
En als je dan de homemade Pesto vermengt met pasta, nog wat heerlijke tomaatjes erbij en een heerlijke verse salade...dan heb je een heerlijke én gezonde Italiaanse maaltijd.

En deze tomaatjes...die komen uit onze Vinexmoestuin, zijn ze niet fotogeniek?! 

21 augustus 2012

* Italiaanse bloemenslinger *

In Italië ontdekte ik het dunne haakgaren, te haken met haaknaald 1,5 of 1,75 en maakte een eenvoudige bloemenslinger, gewoon simpel uit een kleur.


En op een of andere manier paste deze slinger zo mooi bij de omgeving van het Italiaanse dorpje waar wij kampeerden, een dorpje waar de tijd al heel lang stil leek te staan. Simpel en eenvoudig, zonder fratsen...zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn.

Een patroon had ik niet voorhanden, alle zorgvuldig bij elkaar gezochte en geprinte haakpatroontjes lagen vergeten thuis, dus probeerde ik zelf wat uit en schreef op een ongebruikt koffiefilterzakje het patroon. Nu heb ik niet de illusie dat er iemand op dit patroon zit te wachten, er zijn al ontelbaar veel bloemenslinger patroontjes op internet te vinden, maar omdat ik het koffiefilterzakje nou eenmaal sneller kwijt ben dan een internetdocumentje hier het simpele en supereenvoudige haakpatroontje.


Haak 5 lossen, halve vaste in de 1e losse (ring)

1e toer: 12 vasten in de ring, sluit met een halve vaste

2e toer: 4 lossen, 1 vaste van de vorige toer overslaan en dit vervolgens 5 keer herhalen. Sluit met een halve vaste in de eerste losse (je hebt nu 6 boogjes van lossen

3e toer: in ieder boogje van de vorige toer haak je 1 vaste, 3 stokjes, 1 vaste. Sluit met een halve vaste in de eerste vaste van het eerste boogje. Het bloemetje is nu gereed.

En hoe nu verder?
Haak 30 lossen en vorm een ring door een halve vaste in de 25e losse. Je heb nu weer de ring waarmee je van start ging.
Als je rechtshandig bent dan begin je met het haken van toer 1 ( zoals hierboven beschreven) aan de linkerkant van de ring. Als je linkshandig bent dan natuurlijk net andersom.

Klik hier voor de printversie. Heb je toch nog interesse voor het patroon op een koffiefilterzakje ...stuur me maar een mailtje en ik maak het in orde!

19 augustus 2012

* Nog een zomertaart.... *



Mijn dochter maakte er nog eentje, dit keer een rode en weer o zo lekker!
Klik hier voor het recept.

17 augustus 2012

* Zomertaart *


Hoe hoog de temperatuur ook oploopt, het weerhoudt ons niet van bakken...al de hele week zijn wij in de weer met allerlei gekleurd lekkers....ik kwam op het idee voor gekleurde cake en taart door Maartje.

Er werd een roze cake gebakken, knalroze cupcakes en vandaag een * Roze-Gele-zomertaart *, gemaakt én bedacht door mijn veertienjarige dochter van wie hier al eerder dit te zien was.



Wil je ook indruk maken met zo'n prachtige taart, volg dan de beschrijving hieronder.

Vet een kleine ronde springvorm (20 cm doorsnede) in met een beetje boter, verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht.

Mix de volgende ingredienten 10 minuten op de hoogste snelheid met de mixer
125 gram Soezie biscuitmix
2 eieren
halve eetlepel water
een klein druppeltje rode voedingskleurstof*

Je krijgt nu een prachtig lichtroze beslag, dit is al zo leuk! Doe het beslag in de springvorm (en het is echt genoeg, het rijst nog enorm in de oven) en bak het biscuitdeeg ongeveer 20 minuten, prik erin met een satéprikker om te kijken of de taart gaar is. Laat na het bakken afkoelen.

Na het afkoelen snij je de taart in 3 lagen en keer om (de onderkant wordt de bovenkant, dan wordt die mooi plat).



Nu gaan we aan de slag met de vulling:

Klop 250 ml slagroom stijf met twee eetlepels suiker en een druppeltje rode voedingskleurstof. Verdeel de roze slagroom over de eerste tussenlaag (eventueel een klein beetje slagroom apart houden om de buitenkant van de taart mee te bedekken). Hierna verdeel je over de slagroom ongeveer  250 gram aardbeien die je in dunne plakjes hebt gesneden. Je kunt eventueel een paar aardbeien apart houden voor de garnering. Verdeel over de tweede tussenlaag een beetje aardbeienjam, dun uitsmeren! Je kunt nu de bovenste taartlaag erop leggen. Smeer de boven en zijkanten in met een heel dun laagje aardbeienjam of met een beetje slagroom en je basistaart is gereed.

Rol nu voldoende fondant dun (!)uit om de taart mee te bedekken. Mijn dochter gebruikte voor het uitrollen ongeveer 330 gram fondant**, dit heb je echter niet allemaal nodig! Rol de uitgerolde fondant over de deegroller en verdeel het door rustig te 'kloppen' mooi over de taart. Snij het overtollige fondant weg (bewaar dit luchtdicht afgesloten in huishoudfolie en het blijft nog lang goed).

Zet de taart in de koelkast, laat hem daar een uurtje of drie opstijven zodag je er mooie punten van kunt snijden.

En nu....GENIETEN, van deze heerlijke * Zomertaart *!





*   Ik kocht de voedingskleurstof op een markt bij een kraam met taartbenodigdheden, het is ook te koop bij Pippoos en de toko.

** Fondant is te koop bij Xenos, Jamin, Hema en Pippoos.

13 augustus 2012

Zomerfruit tiramisu

Niet mijn idee, maar wel van Allerhande, klik hier voor het recept. Een aanrader, makkelijk te maken en erg lekker!


En gewoon even niet kijken naar de calorieën....kan iemand mij vertellen waarom dat er altijd door AH bij gezet wordt? Wie wordt daar nou blij van?

12 augustus 2012

We gaan de strijd aan....

...met een Vinex-moestuin vol courgettes!!! Mij krijg je niet snel gek :)

Dus maakte ik eerst maar eens een paar litertjes courgettesoep. Deze heerlijke soep kan je overigens makkelijk langere tijd bewaren in de diepvries.


En wil je zelf aan de slag, klik dan hier voor de printversie van het recept.

10 augustus 2012

Dit kan iedereen!

Al ben je nog zo'n kluns in de keuken, dit gaat je zeker lukken! Aardbeienjam maken met geleisuiker van Van Gilse. Ik maakte gewone aardbeienjam en gebruikte geleisuiker speciaal voor minder zoete jam. Klik hier voor heel veel andere jamrecepten.



9 augustus 2012

Italy....


..waar de prachtigste jurkjes gedragen worden...


...waar de Italiaanse ijsjes zo lekker smaken, maar de Hollandse stroopkoeken ook....


... waar de abrikozen zoveel lekkerder zijn dan thuis en de kitch kitchen mandjes gewoon voor een eurootje op de markt liggen...


... waar we genoten van de prachtigste kleine dorpjes, waar het leven stil lijkt te staan, en de stad Milaan die zijn tijd ver vooruit lijkt te zijn.

En nu...'back to normal', heel veel nagenieten en proberen het vakantiegevoel vast te houden!