25 april 2012

'Left over' cookies

Ik had nog een beetje kokos, een half geklutst ei van eerder die dag gebakken koekjes en klein beetje rietsuiker...mmm, toch zonde om weg te gooien. Dus hier een recept voor mijn Left over cookies. Die van jou kunnen er natuurlijk helemaal anders uitzien, het is maar net wat je voor restjes in huis hebt :)


Onderstaande 'left overs' heb ik door elkaar gekneed tot een samenhangend deeg.

155 gram bloem
half geklutst ei
55 gram rietsuiker
30 gram kokos
50 gram boter (smeerbare light roomboter van AH)
10 gram basterdsuiker

Rol uit tot een deeglap van ongeveer 1 cm dik en snijdt er leuke vormpjes uit (met een mes of met koekvormpjes).

Ik had ook nog een restje walnoten over, die heb ik in de koekjes gedrukt. Maar, gebruik je fantasie als je je keukenkastjes doorloopt! Rozijnen, muesli, abrikozen, smarties....gebruik een restje wat je nog in huis hebt :)

Bak in een voorverwarmde oven (160 graden - hete lucht) ongeveer 15 minuten.

23 april 2012

Begin de week met Lentekoekjes

Het sombere weer van vandaag kan wel een oppeppertje gebruiken, dus maken we LENTEkoekjes, heel simpel en snel te maken!



Wat heb je nodig voor ongeveer 30 koekjes?
210 gram bloem
zakje bakpoeder
125 gram basterdsuiker
150 gram boter
eetlepel melk
een ei
beetje kristalsuiker

Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 graden, hete lucht.
Kneed de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, boter en melk tot een samenhangend deeg. Laat een half uurtje rusten en koud worden in de koelkast.

Rol de deeglap uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik en snijdt in vierkantjes of steek met koekvormpjes er koekjes uit. Bestrijk met het losgeklopte ei.
Doe de kristalsuiker in een schaaltje en dompel de met ei bestreken bovenkant van de koekjes hierin zodat er wat kristalsuiker aan blijft plakken.
Leg de koekjes op een bakplaat die je hebt ingevet of hebt bekleed met bakpapier. De koekjes rijzen nog, dus niet te dicht naast elkaar leggen!! Nu in de oven bakken, ongeveer 20 minuten.

21 april 2012

Memoryboekjes vierdaagse - dag 4

De oplettende lezers zullen wel gemerkt hebben dat ik donderdag heb gespijbeld... Maar dat kon...ik had tenslotte al op maandag, de 'inhaaldag' een boekje gemaakt, dus lag ik op schema ;)

Samen met dit prachtige hertje haalde ik gisteravond de finish en trakteerde ons op een mooie zelfgefabriceerde vogelmedaille! Het was een pittige dag, dus de eindstreep werd pas laat op de avond, net voor sluitingstijd, gehaald. Vandaar vandaag hierover pas een blogberichtje..

Memoryboekje
Handmade by Elke dag zaterdag
 Deze vierdaagse was erg leuk om te doen, ik kan terugkijken op een mooie en creatieve week, maar vond het ook een beetje eenzaam. Nu denk ik erover om ergens volgende maand een ritstasjes of shoppingtasjes vierdaagse te gaan doen...iemand zin om mee te doen?? En naar welke vierdaagse gaat je voorkeur dan uit?

Memoryboekje
Handmade by Elke dag zaterdag
En wat ga ik nu doen met al deze boekjes....daar loop ik al even over te dubben. Iemand ervaring met een Etsy of DaWandawinkeltje, gewoon voor de fun? Ik twijfel, is dit wel iets voor mij? Heb je advies voor mij, graag!

Fijne zaterdag!

18 april 2012

Memoryboekjes vierdaagse - dag 3

Vandaag de derde dag van de memoryboekjes vierdaagse. Pfff, wat was het gisteren zwaar....

Handmade memoryboekje by Elke dag zaterdag

...maar vandaag is de eindstreep in zicht, nog een dagje te gaan! Dus voelen we ons 'als een vis in het water'.

Handmade memoryboekje by Elke dag zaterdag

Op naar morgen, de medaille, bloemen en zak snoep kunnen we bijna aanraken!

17 april 2012

Memoryboekjes vierdaagse - dag 2

Vandaag de tweede dag van de memoryboekjes vierdaagse. We gaan ons nog niet te buiten aan een zak vierdaagsesnoep of een heerlijk mars....

Memoryboekje handmade by Elke dag zaterdag

Nee, we houden het gezond en nemen vandaag een lekkere appel mee!

Memoryboekje handmade by Elke dag zaterdag
Tot morgen!

16 april 2012

Memoryboekjes vierdaagse - dag 1

De tijd van de vierdaagsen komt er weer aan, zwemvierdaagse, wandelvierdaagse, fietsvierdaagse...ik vind deze initiatieven leuk, maar doe er eerlijk gezegd nooit aan mee. Niet echt mijn 'ding'. Ik ben meer van het handwerken en mijn specialiteit is toch wel de memoryboekjes, daarom deze week op mijn blog de 'memoryboekjes vierdaagse'.


Memoryboekje
Handmade by Elke dag zaterdag

Alle kringloopwinkels en rommelmarkten worden door mij afgespeurd, en dan ben ik (ook) vooral op zoek naar oude memoryspellen. Want de nieuwere exemplaren spreken mij minder aan. De jaren '60 en '70 spellen hebben echt mijn voorkeur! De memorykaartjes uit deze tijd zijn namelijk gemaakt van stevig karton en de plaatjes zijn jeugdsentiment, ook niet verkeerd toch?!

Vandaag dag 1, de dag van het roze vlinderboekje met een lichtroze roosje.


Memoryboekje
Handmade by Elke dag zaterdag
Tot morgen, op dag twee van de 'memoryboekjes vierdaagse' :)

14 april 2012

Chinese Louisville koekjes

Al eerder maakte ik koekjes met dadels. En dat is goed bevallen. Dus vandaag bedacht ik, rijdend in mijn blauwe autootje met een muziekje van radio 2, het recept voor deze koekjes. En thuisgekomen lag er een kaart uit China in de brievenbus. Een kaart van Louisville, Amerika. Grappig toch. Dus vandaar de naam: Chinese Louisville koekjes.

Kop en schotel - Kringloopdesign
Kaart uit China (!) via Postcrossing.com
Wat heb je nodig
150 gram bloem
60 gram rietsuiker
100 gram light roomboter (AH)
10 dadels
20 amandelen
3 theelepels schenkstroop
1 ei

Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht.

Meng de bloem en rietsuiker door elkaar. Voeg de boter toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Rol het deeg dun uit en snijd er met een glas (doorsnede ongeveer 7 cm) 10 rondjes uit.

Snijd de dadels en amandelen in zo klein mogelijke stukjes en roer de stroop er goed doorheen. Verdeel dit mengsel over de 10 uitgesneden deegrondjes.

Kluts het ei. Besmeer de randjes van het deeg met een kwastje met het ei. Vouw de deegflapjes dubbel en sluit ze door aan te drukken met een gebaksvorkje. Als je ze allemaal gevuld, gevouwen en gesloten hebt bestrijk je de koekjes ook met ei.

Leg de koekjes op bakpapier en bak ze 25 minuten in de inmiddels op temperatuur gekomen oven.

Warm heel erg lekker, maar ook afgekoeld zeer smakelijk. Ik heb de koekjes (niet allemaal hoor...) twee dagen bewaard en ook toen waren ze nog prima van kwaliteit (voor zelfgebakken koekjes, zonder rare toevoegingen om ze langer vers te kunnen houden).

10 april 2012

De 'mooiste kaart ever'

Gisteren schreef ik over Antwerpen, waar ik 'de mooiste kaart ever' -voor mij op dit moment- op 'de Markt van Morgen' kocht. Deze kaart en nog veel meer mooie kaarten (die ik ook niet kon laten liggen) zijn gemaakt door Deborah van de Velde.

Kaart van Deborah van de Velde
www.deborahvandevelde.blogspot.com
Behalve kaarten maakt Deborah nog heel veel meer moois, allemaal te koop in haar Etsy winkel. Al haar kaarten kan je hier bekijken. Ik ben FAN!!

Deze kaart met het leuke mevrouwtje achter haar naaimachine is echt mijn favoriet en de tekst 'Prrrrtt' vind ik geweldig. Ik kocht er dus ook gelijk maar meerdere exemplaren van :).

Bijna zonde om op te sturen, deze mooie kaarten...!

9 april 2012

Antwerpen en de Markt van Morgen

Gisteren was een mooie dag, we gingen naar Antwerpen voor de Markt van Morgen. Een markt met prachtige handgemaakte kwaliteitsproducten. De markt was klein, maar heel leuk. We kochten mooie kaarten, waaronder de mooiste kaart ever (hierover later meer), oorbellen en bewonderden heel veel ander prachtigs. Genoten van de prachtig rokken van B. is for Bird en heel veel mooie handgemaakte kinderspullen van Neel.


We liepen verder Antwerpen in en genoten van de prachtige antiek- en brocantewinkels. De schitterende gevels, het prachtig gesproken Vlaams en van mooie en unieke winkels. We dronken koffie, kriek en sinas op een mooie roze binnenplaats...een dag met een gouden randje.


Op zondag 13 mei a.s. is de volgende editie van de Markt van Morgen, ik zou zeggen doen en geniet ervan! Op de website vindt je alle info. En voor de voorpret hieronder nog wat sfeerplaatjes :)








En...mocht je deze nog tegenkomen. De winkel waarvoor hij staat is super...trek er maar een uurtje of wat voor uit :)



7 april 2012

De achterkant van een gehaakte kussenhoes

Heb je uren en uren gehaakt, is de voorkant van je kussenhoes klaar...en dan loop je aan tegen het maken van de achterkant. Niet alle haakfanaten zijn handig op de naaimachine en zeg nou zelf, al ben je dat wel...er zijn toch wel veel leukere dingen te maken dan een simpele kussenhoes als basis voor je gehaakte kussen.

Eerst maakte ik hoezen zelf, maar dat ging al gauw vervelen (kussen links op de foto). Ook al zag het er prima uit.


Tegenwoordig doe ik het anders (onderste kussen rechts op de foto) en voor de budgetbewuste dames, ook heel goedkoop! Ik koop hier een kussenhoes in een bijpassende kleur. Deze kosten maar 3 euro (ja, maar 3 euro! Daar koop je in een fourniturenwinkel amper een rits voor de kussenhoes voor) en zijn in de winkel (niet in de webwinkel, beetje jammer...) verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. En de kleuren wisselen ook per seizoen. Maak je haakwerk zo dat het precies past op de kant en klare kussenhoes en vastnaaien met gewoon naaigaren, met de hand natuurlijk!

6 april 2012

Hollandse rijstepapkoekjes, lekker!

Terwijl heel de wereld zich druk maakt over de Pasen (althans zo leek het vanmiddag bij de AH) houdt Elke-dag-zaterdag haar hoofd koel en gaat gewoon een origineel en eigen koekjesrecept bedenken en bakken. Hier in huis geen kant en klaar etenswaar van deze grootgrutter om een 'feest te maken van de Pasen', aldus hun slogan van dit moment. Nee, wij bakken voor het Paasfeest onze eigen Hollandse rijstepapkoekjes!


Wat heb je nodig
50 gram dessertrijst (Lassie)
150 ml halfvolle melk
100 gram bloem
1 eetlepel vanillesuiker
60 gram kristalsuiker
50 gram boter (smeerbare light roomboter, ja wel van AH....)
2 eetlepels in stukjes gehakte amandelen
optioneel: stukje ouwel (12 x 20 cm) en een geklutst ei

Doe je mee? Aan de slag dan!
Eerst gaan we dikke rijstepap maken, dus met minder melk dan is aangegeven op de verpakking. Doe hiervoor de dessertrijst in een klein pannetje en voeg de melk toe. Breng aan de kook en laat (heel zachtjes) 12 minuten koken. Wel in de gaten houden dat het echt zachtjes kookt. Indien je rijst helemaal droog kookt, dan een beetje extra melk toevoegen. Laat de rijstepap na bereiding afkoelen in een schaaltje.

Oven voorverwarmen op 180 graden - hete lucht

Meng de bloem, vanillesuiker, kristalsuiker en boter met een vork door elkaar. Vervolgens de amandelen er goed doormengen. Tot slot 100 gram rijstepap (nog even afwegen, waarschijnlijk heb je zojuist iets meer gemaakt) er doorheen mengen, dit kan ook met de vork.

Als je ouwel gebruikt, dan deze dun insmeren met het geklutste ei. Rol het deeg uit tot een lap van 12 x 20 cm en leg dit op de ouwel en een beetje aandrukken. Je kan zonder ouwel het uitgerolde deeg direct op het bakpapier leggen.

In de voorverwarmde oven de koek bakken in 15 - 20 minuten. Na het bakken de koek direct in kleine vierkantjes snijden met een scherp mes en laten afkoelen.

De koekjes zijn hier in huis gekeurd en ok bevonden. De structuur van de koekjes is zachter dan normaal, dit komt door de rijstepap.

En...wat maken jullie voor lekkers speciaal voor de Pasen?

5 april 2012

Hoe het gaat met de uitdaging # 2

Aan de moestuin, mijn uitdaging voor 2012 wordt hard gewerkt!

Het vorig jaar gekochte en geweldige boek zelf geoogst van uitgeverij Snor werd ergens onderuit de boekenkast opgeduikeld, gelezen en we zijn aan de slag gegaan. Voor leken als ik is dit boek fantastisch. Echt waar, als je dit leest weet ik zeker dat ook jij zin krijgt in een echt moestuintje!

Eerst is er gebrainstormd met de hele familie. Wat willen we in de moestuin? Al gauw bleek dat avocado, annanas en meloen het niet gaat worden (helaas...), dus werd er gekozen voor de gewone Hollandse gewassen. De maten voor de moestuinbakken zijn opgemeten, we hebben ons naar een ongezellige (niks aan, die winkels) bouwmarkt begeven en hout ingeslagen.



Vanaf de bank kocht ik hier de zaden. Dat was al met al nog een heel gedoe, ik ben er uren zoet mee geweest. Nooit geweten dat je kan kiezen uit 14 soorten courgettes, en kies dan maar eens de juiste! En dan moet je ook nog rekening houden met de zonvoorkeur van de plantjes...het was een heel gepuzzel.


De boontjes, peultjes, rode kool, tomaten en courgettes werden in een minikasje binnen gezaaid en na een dikke week is er al vanalles boven de grond uitgekomen. Ik vind het nu al zo leuk! De worteltjes en radijsjes schijn je direct buiten te kunnen zaaien, dus die zitten nog braaf in de zakjes. Eerst moeten de moestuinbakken tenslotte klaar zijn.

Tot zover voor nu dus. Nu moet ik me maar eens gaan verdiepen in hoe nu verder. Wanneer kan wat naar buiten, hoever moeten de plantjes uit elkaar, waar moet ik allemaal op letten..... Stap voor stap zal het heus goed komen....hoop ik.