27 februari 2012

De 'mannentas'

Ik vind het leuk om zelfgemaakte cadeautjes te geven, maar let wel, ik doe dit enkel bij mensen van wie ik weet dat ze dat kunnen waarderen. Er zijn genoeg mensen die helemaal niets zien in dat zelfgemaakte spul, dus aan hen ga ik mijn tijd niet besteden. Dat is voor beide partijen wel zo prettig denk ik. En ik vind een zelfgemaakt cadeautje toch ook altijd wel een beetje eng om te geven....stel dat de ontvanger er niets aan vindt.... dan kies ik toch maar weer voor die eeuwig saaie, maar o zo handige, cadeaubon. Wel zo veilig.

Voor vrouwen en kinderen zijn er genoeg ´handmade items´ te bedenken om cadeau te geven, maar voor mannen vind ik dat toch lastiger. Maar geinspireerd  op de tas van haar die in blogland alom te zien is ben ik voor een mannelijk jarig persoon die als hobby fotograferen heeft aan de slag gegaan.


De afbeelding van het fototoestel is gemaakt van bruin flockfolie, de afbeelding van het fototoestel heb ik op deze site gevonden. Het was de eerste keer dat ik flockfolie gebruikte, geweldig spul zeg! Dat ga ik zeker vaker gebruiken.

De hengsels heb ik kort gemaakt, lange hensels zijn toch meer een ´vrouwending´. De hengsels heb ik opgeleukt met een stukje bruin leer, lekker stoer. De binnenkant (vergeten op de foto te zetten en de tas is inmiddel vergeven) is van een rood-bruin klein ruitje.

Ben benieuwd of jullie wel eens cadeautjes voor mannen maken! Iemand een leuk idee?

21 februari 2012

Honing walnootkoekjes

Omdat de cowboykoekjes van gisteren te lekker waren en ik er te veel van heb gegeten (misschien de volgende keer toch in plaats van twee, een bakplaat maken...) vandaag een 'oud' eigen recept. Ook lekker, maar waarschijnlijk iets gezonder, hoewel......
Je hebt nodig:
250 gram bloem
80 gram suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
80 gram smeerbare light roomboter (AH)
40 gram honing
handje walnoten

Aan de slag!
Alle ingredienten door elkaar kneden en het deeg een half uurtje laten rusten in de koelkast. Oven voorverwarmen op 200 graden - hete lucht. Van het deeg een rol maken en in plakjes van ongeveer een cm dik snijden (ongeveer 12 koekjes). Walnoten op de koekjes drukken en vervolgens 15 minuten bakken. Even laten afkoelen op een rooster, warm zijn ze ook heerlijk!

20 februari 2012

Cowboykoekjes...uit een kookboek en een beetje van mezelf

Bij mijn zaterdaggevoel hoort iets lekkers, het liefst zelf gebakken. Deze heerlijke koekjes zijn heel snel klaar. Ze zijn knapperig van buiten, met een zachte binnenkant. Het originele recept, waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven, komt uit het boek 'Koekje van ander deeg' (wat hier te koop is), in dit boek staan recepten van koekjes uit verschillende landen met daarbij een interview met de hobbybakkers van deze koekjes. Een aanrader dit boekje als je van koekjes bakken houdt, of wil gaan houden!


Mijn versie van de cowboykoekjes maak je als volgt:

Ingredienten
200 gram bloem
zakje bakpoeder
120 gram light roomboter (AH, de smeerbare versie)
250 gram fair trade rietsuiker
1 zakje vanillesuiker of (en dit heeft mijn voorkeur) een flinke eetlepel Finse vanillesuiker, te koop bij Tiger.dk
2 vrije uitloop eieren
200 gram havermout
100 gram walnoten (in stukjes)
bakpapier

Aan de slag!
Bekleed twee bakplaten met het bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Meng de boter, suiker, vanillesuiker en eieren door elkaar, gewoon met een (houten) lepel. Vervolgens bakpoeder en bloem door het mengsel roeren.

Maak stukjes van de walnoten door ze in een schone theedoek te doen, deze dicht te vouwen en erop te slaan met een deegroller. Walnootstukjes en de havermout toevoegen aan het mengsel. Wanneer alles heel goed door elkaar is geroerd maak je met twee lepels kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat. Leg ze niet te dicht bij elkaar, de koekjes rijzen nog!

Ongeveer 15 - 20 minuten in de oven bakken en vervolgens af laten koelen op (bij voorkeur) een rooster.